zaterdag 7 juni 2014

Delen     Populaire blogs     Volgende blog »
Mijn blog     Blog vrienden     Mijn profiel
_
GOOILAND
Geschiedenis van Gooiland van 900 tot 2007
_
Slideshow Aan UitHoofdfoto ToevoegenAchtergrond AanpassenThema Aanpassen
Home__Weblog__Prikbord__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Beheer
_

__


Welkom op mijn Weblog

http://gooiland.vijftigplusser.nl/?page=article&warticle_id=44460

[tekst aanpassen]



Zoeken in Google
_



Categorieën Overzicht




Laatste Weblog artikelen




Mijn Profiel menu

• Mijn profiel / Aanpassen
• Privé berichten
• Vrienden / Watskeburt
• Uitloggen
_
_
_
_



Fotoboeken


FAMILIE (1)
_
FAMILIE (1)
_

FAMILIE (2)
_
ERFGOOIERS (89)
_



Weblog Vrienden


Nog geen weblog vrienden toegevoegd.



Gastenboek berichten

Hans Vos
04 mei 2014 20:31
_
Mijn vader kwam uit Huizen en was een erfgooier.Leuk om over dit onderwerp te lezen.

Frans de Gooijer
21 november 2013 13:23
_
Hallo Hera, Als bestuurslid van de ''Stad en Lande Stichting" was ik op de hoogte van de tentoonstelling. Genoemde Erfgooiers Stichting wilde een bijdrage leveren door gelijktijdig grote hedendaagse portretten van Erfgooiers in Het Singer tentoon te stellen. Door de hoge kosten is dit plan niet doorgregaan. ---------------- Ik heb nog steeds moeite met mijn nieuwe WINDOWS 8. Dat is de reden waarom ik niet direct heb gereageerd. vriendelijke groeten, Frans

Hera,
05 november 2013 16:21
_
Ha Frans, misschien is het je wel al bekend,maar voor de zekerheid laat ik het toch weten. Weet je dat volgend jaar een tentoonstelling in het Singer - Laren komt over "De Erfgooiers". http://www.singerlaren.nl/museum/tentoonstellingen/2014/03/18/De-erfgooiers/1336




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door IneMaartje om 19:09
_
Nieuwe Weblog fotoboek foto toegevoegd

Door IneMaartje om 19:09
_
Nieuwe Weblog fotoboek foto toegevoegd

Door IneMaartje om 19:09
_
Nieuwe Weblog fotoboek foto toegevoegd

Door evita68 om 19:08
_
Evita68 Online

Door IneMaartje om 19:08
_
Nieuw Weblog fotoboek aangemaakt

Door DeHans om 19:05
_
Nieuwe Foto reactie geplaatst

Door j.zwiep om 19:01
_
J.zwiep Online

Door maussturmer om 19:00
_
Nieuw prikbordbericht geplaatst



_

_
W
eblog artikel
_
• Artikel aanpassen   • Artikel schrijven   • Andere artikelen

Naarder gevels als kogelvangers


Klik voor een vergroting               1
23
45
6
Kogelregen

Straten met kogelgaten 
De dichter-zanger Clinge Doorenbos vond dit bijzonder. In 1907 maakte hij een lied op Naarden waarvan het refrein luidde: "Daarvoor moet je in Naarden zijn, met zijn kromme straten, vol met kogelgaten". Waarschijnlijk stammen de meeste kogels van de belegeraars van Naarden gedurende de periode 17 november 1813 tot 12 mei 1814. Ze zijn afgeschoten door het Nederlandse leger om de Franse bezetting te dwingen de vesting Naarden over te geven. Na het beleg werd een uitgebreide schadelijst opgemaakt. Hierin werden de getroffen panden genoteerd met de schade die de eigenaren en de bewoners hadden geleden. Mogelijk markeerden de kogels een deel van de huizen die getroffen waren. Jammer genoeg is thans onbekend welke afgebroken huizen een dergelijke markering hadden. Van minstens één verdwenen pand, een boerderij in de Beyert, is bekend dat deze een kogel in de gevel had.

Brand in een foeragemagazijn
Branden spraken vooral vroeger tot de verbeelding. De lokale pers was dan ook direct aanwezig na een brandmelding ergens in het Gooi. De Gooi en Eemlander deed daarna uitgebreid verslag van zo'n gebeurtenis: "Op vrijdag 16 oktober 1929 om ongeveer half zes brak brand uit in het foeragemagazijn van T.A. Wittemaekers in de Beyert. Het magazijn was grotendeels gevuld met graan, hooi en stro. Bovendien stonden een grote vrachtauto en een viertal fietsen in het magazijn. In een minimum van tijd was de Beyert in een vuurzee herschapen Naast het brandende perceel stond de boerderij waar het gezin van Jacob Krijnen woonde. Dadelijk was die familie in koortsachtige haast bezig de paarden, koeien, geiten en konijnen te redden. Inmiddels was de Naardense brandweer ter plaatse gekomen en werd spoedig water gegeven. In de beginne hielp dit weinig. Vooral toen de benzinetank van de motor uit elkaar sprong, werd de toestand kritiek en vlogen met grote kracht de vlammen uit het dak van het magazijn. Op dat moment zag het er niet rooskleurig uit in de Beyert en werd gevreesd dat het hele blok een prooi van de vlammen zou worden. Maar toen ook de motorspuit water gaf, werd met een viertal stralen het gevaar bedwongen. Om ongeveer 8 uur kon de brandweer inrukken en bleef het verder bij naspuiten. Het gehele foeragemagazijn brandde uit. Gelukkig waren de binnenmuren uit brandvrij materiaal opgetrokken. Hierdoor kon het vuur zich niet verspreiden en kreeg de boerderij alleen veel waterschade".

Wedloop om een kogel
Een grote brand was binnen de vesting altijd een opwindende gebeurtenis en trok veel publiek Vooral de jeugd kwam erop af. Nu nog weet men te vertellen dat het tijdens deze brand op de straat krioelde van de muizen. Ze ontvluchtten massaal het brandende magazijn. De boerderij hoorde van Jacob Jacobsz Krijnen. De brand- en waterschade aan de boerderij was ernstig. Nadat het foeragemagazijn was verdwenen werd het financieel aantrekkelijk om ook de boerderij af te breken. Op de vrijgekomen plek werd nieuwbouw gepland. Tijdens de afbraak van de boerderij was er veel belangstelling van de jeugd, in het bijzonder van de nabijgelegen Sint Jozefschool. Het was de jongens opgevallen dat boven de huisdeur een ronde kogel was ingemetseld. Ze hadden het voorzien op deze kogel en wachtten het moment af dat die zou vallen. De sloper kreeg het in
de gaten. Hij stelde aan de jongens een wedstrijd voor. De hele troep moest zich opstellen bij het Ruysdaelplein. Het startpunt werd de oude gietijzeren fontein. Dit antieke geval had bovenin een drinkbak voor paarden en onder voor trekhonden Vanaf de fontein konden de jongens het startsein van de sloper in de Beyert zien Na een wilde run werd Anton Steenman winnaar en de trotse bezitter van de kogel.
___________________________________
F.J.J. de Gooijer

Artikel links

Geplaatst op 07 juni 2014 15:21 en 1794 keer bekeken


Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   gooilander
Reactie   
                  meer smilies
  Waarschuwen als er gereageerd is.



 Ja, ik wil een melding ontvangen als er gereageerd is.
_


_
Jacky  
08 mei 2007 13:26
Leuk om te lezen. Toevallig een poosje terug voor het eerst in Naarden geweest. (Zie mijn weblog).
Groetjes, Jacqueline

 Reactie verwijderen

Ofsen  
24 dec 2012 14:40
Mooi artikel over het verleden. het is van alle tijden. in 1990 heb ik het gezien in Maagdenburg en in Berlijn. in 1999 in Indië in mijn geboorte dorp waar het oorlog was tussen de troepen van Indonesië en de querilla strijders van Atjeh die onafhankelijk wilden zijn. het politieburo was deels afgebrand. de kogelgaten en mortierinslagen kon je op de muren zien. in 2004 in het oude Joegoslavië. Het fouragemagazijn, wat een prachtige woord, wordt nooit meer gebruikt, fourageren. mooi die luchtfoto uit 1929. ik heb nog een landtekening van ons dorp uit 1944 van het tropenmuseum gekregen. toen ik het liet zien in 1999 in mijn geboortedorp in het hotel waar we verbleven, wilde de eigenaar er een kopie van maken. hij was een achterkleinzoon van de sjeikh van l' hok seumawe, ons dorp. die sjeikh was een vriend van mijn vader. ongelooflijk was die ontmoeting.

 Reactie verwijderen
_



_
Gooilander  
24 dec 2012 15:21
Hallo Rene,

Het eerste museum dat ik in mijn jeugd bezocht was het TROPENMUSEUM. (toen nog Koloniaal Museum) De bus uit Naarden stopte destijds dicht bij het museum. Ik weet niet meer of we daar kwamen tijdens de bezetting. Een deel van onze familie woonde in Ned. Indie, dus wij hadden belangstelling voor de Oost.
Later ben ik nog verschillende malen in het Tropenmuseum geweest. Vroeger vond ik het interessanter. Ik kon overal snuffelen. Er stonden maquettes van Suikerfabrieken. Bij STORK heb ik soms getekend aan Palmolie fabrieken.

groet
Frans

 Reactie verwijderen